![](/media/lib/159/n-powodz-897eed372865e1afb3a0349bccc3ec95.jpg)
Przeciwpowodziowa hybryda
27 kwietnia 2013, 07:55Brytyjscy naukowcy stworzyli hybrydę 2 traw, która znacząco zwiększa retencję wody w glebie, zapobiegając w ten sposób powodziom na obszarach klimatu umiarkowanego. Skrzyżowano popularną wśród rolników, ale niezbyt odporną na ekstrema pogodowe życicę trwałą (Lolium perenne) oraz dobrze radzącą sobie ze stresem i kapryśnym klimatem kostrzewę łąkową (Festuca pratensis).
![](/media/lib/104/n-insulina-9b7085a3f6c7a487c3b6479dfa1fc8b0.jpg)
Pod wpływem tego hormonu komórki beta mnożą się jak króliki
26 kwietnia 2013, 10:59Naukowcy z Harvardzkiego Instytutu Komórek Macierzystych odkryli hormon (betatrofinę), który powoduje, że w porównaniu do zwykłego tempa, organizm myszy nawet 30-krotnie nasila produkcję wytwarzających insulinę komórek beta.
![](/media/lib/159/n-franciszek-jozef-f08cc320d60d608fecb43fda177f662d.jpg)
Zlicytowano pukiel włosów cesarza Franciszka Józefa
26 kwietnia 2013, 09:36W wiedeńskim domu aukcyjnym Dorotheum zlicytowano wczoraj (25 kwietnia) pukiel włosów cesarza Franciszka Józefa I. Choć początkowo wyceniano go na 450 euro, zdeterminowany nabywca wysupłał z kieszeni aż 13.720 EUR.
![](/media/lib/159/n-tymal-dwubarwny-3ea97ab910bab961d74b0ba1f901f3b2.jpg)
Daj mi jeść albo zacznę krzyczeć!
26 kwietnia 2013, 06:23Młode tymale dwubarwne (Turdoides bicolor) wykorzystują sytuację, prosząc o jedzenie, gdy w pobliżu znajdują się drapieżniki. Ponieważ skrzeczenie mogłoby ściągnąć na pisklęta niebezpieczeństwo, rodzice reagują szybciej i dają im więcej pokarmu niż w innych okolicznościach.
![](/media/lib/158/n-stonehenge-1b267692a5e2bd2acd80d9ba90584a5e.jpg)
Poszukiwany dyrektor megalitu
25 kwietnia 2013, 12:26Co roku media donoszą o rekrutacji kandydatów do objęcia wakatu marzeń. Łowcy głów poszukują testerów łóżek hotelowych czy zarządców tropikalnych wysp. Teraz pojawia się kolejna okazja z wątkiem druidycznym w tle, English Heritage, agenda opiekująca się zabytkami budownictwa w Anglii, chce bowiem wprowadzić Stonehenge w nową erę. Kolejny dyrektor generalny z wizją miałby zarabiać prawie 100 tys. dol. rocznie (65 tys. GBP).
Ryba gestykuluje, by zwerbować współpracowników
25 kwietnia 2013, 11:11Plectropomus pessuliferus marisrubri poluje, korzystając z pomocy 2 innych gatunków ryb: mureny olbrzymiej (Gymnothorax javanicus) i wargacza garbogłowego (Cheilinus undulatus). By współpraca przebiegała gładko i by było wiadomo, gdzie schowała się niedostępna dla P. p. marisrubri ofiara, zwierzę posługuje się gestami referencyjnymi. Przypomnijmy, że dotąd uważano, że podobne zachowania występują wyłącznie u człowieka, małp człekokształtnych i kruków.
![](/media/lib/150/n-hamburger-22a8ce1bcea8ab42ccd82d8fb8d64307.jpg)
Świadomość, ile trzeba pochodzić, by coś spalić, hamuje apetyt
25 kwietnia 2013, 06:19Kiedy w menu obok nazwy dania umieści się informację o ćwiczeniach, jakie trzeba by wykonać, by spalić przyjęte z nim kalorie, ludzie ograniczają energetyczność posiłków.
![](/media/lib/158/n-karmienie-pleo-b163be50910203f26520bae390c8a7a2.jpg)
Robot to dla nas (prawie) człowiek?
24 kwietnia 2013, 13:03Gdy oglądamy losy robotów, w naszym mózgu aktywują się te same, nomen omen, obwody, co podczas śledzenia wydarzeń dotyczących innych ludzi.
![](/media/lib/158/n-chwytak01-301dfebebe10e40334ca1e26f8a2961d.jpg)
Roje zacisków zamiast szczypczyków biopsyjnych
24 kwietnia 2013, 11:25Roje zacisków mu (ang. mu-gripper) przeniosły zabieg wykonywania biopsji na nowy poziom. Zaprojektowane przez specjalistów z Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa gwiazdkowate twory przypominają wielkością drobiny kurzu. Nie wymagają wykorzystania baterii, nie są też do niczego mocowane.
Zmiana formy przekona przeciwników entomofagii?
24 kwietnia 2013, 10:07Choć owady mogłyby być bogatym źródłem białka, mieszkańcom Zachodu trudno się do nich przekonać. Perspektywa zjedzenia obiektu z licznymi odnóżami nie wydaje się zbyt pociągająca, dlatego portugalska projektantka Susana Soares zaczęła się zastanawiać, jak potencjalni konsumenci zareagowaliby na zmianę formy. Owocem jej współpracy z technologami żywności oraz inżynierami jest drukarka 3D, spod dyszy której wychodzą przeróżne smakowicie wyglądające ciasteczka.